Tips van Leon

Verhoog je dagelijkse productiviteit 

Een veel gehoord probleem van volwassenen tegenwoordig is het tekort aan tijd. “Er zit maar 24 uur op een dag.” Je zou zo graag dat je meer tijd had om de dingen te doen die je moet doen. Tijdsgebrek zorgt weer voor stress. Je moet vandaag een aantal taken afronden. Je gaat te laat naar bed om werk af te ronden en je komt niet toe aan de dingen die je eigenlijk belangrijk vindt in het leven, zoals het onderhouden van sociale contacten.

Bovendien heb je er heel veel moeite meer dat je te weinig tijd neemt om te ontspannen. Je lichaam gaat maar door en door. Besparen op de gezondheid van je lichaam is heel slecht. Je lichaam zegt een keer ‘stop!’. En wat dan? Wat ga je dan doen?

Tijd. Het is een lastig concept. Het geeft stress en zorgen. Het is een veel gehoord probleem.

Je kunt helaas niet meer tijd in een dag plakken dan de 24 uur die je krijgt. Hier kan ik je niet bij helpen. Waar ik je wel mee kan helpen, is om je dag efficiënter in te vullen en productiever te werk te gaan.

Dit houdt in dat je harder moet werken, maar het is niet zo makkelijk als het klinkt. Het is een proces waarin je gemotiveerd bent en de mentale en lichamelijk kracht hebt om efficiënter en productiever te zijn. Ik geef je graag wat tips.

Tip 1: Begin je dag productief

Begin je dag meteen goed! Zorg ervoor dat je meteen een productieve motivatie creëert waardoor je als een raket de rest van je taken afrondt. Ik adviseer anderen altijd om de dag te beginnen met opruimen en schoonmaken. Hierdoor laat je de nachtrust achter je en bereid je je geest en hersenen voor op een productieve dag. Bovendien werkt het veel meer ontspannen en rustig in een opgeruimde omgeving. Het is een mentale manier om meteen na het wakker worden een aantal belangrijke taken in je hoofd af te strepen waardoor je je veel gerichter op andere taken kunt richten.

Begin de dag met het opmaken van je bed en het opruimen van je huis. Wanneer je de tijd hebt (of de tijd ervoor neemt), doe dan ’s ochtends meteen een was. Daarna ga je douchen en kleed je je aan. Daarna ga je pas ontbijten. Het is dus goed om hier qua tijd rekening mee te houden. Je begint hierdoor de dag met een opgeruimd huis en (dus) een opgeruimde geest. Heerlijk.

Tip 2: Laat je niet afleiden

Niet alle taken en niet al je werk dat je op een dag moet doen is even interessant. Toch is het erg belangrijk dat je je concentratie goed over de dag verdeeld en richt op de belangrijke zaken. We verliezen op een dag veel tijd, energie en aandacht aan nutteloze dingen. Ja, nutteloze dingen. Wat zijn dit? Ik denk dat je al een sterk vermoeden hebt. Het is met name social media. Hoeveel uur op een dag besteden we niet aan het scrollen door Facebook en Instagram? Of het lezen, beantwoorden en weer reageren op allerlei berichten op je telefoon en het actief meedoen bij groepschats op Whatsapp of gokken bij Bob casino? Het is bijna een dagtaak.

Leg je telefoon aan de kant gedurende de uren op je dag dat je belangrijkere taken te doen hebt, zoals je werk en productiviteit. Neem op weg naar je werk of ’s avonds na het eten een moment om je social media account te bekijken, maar verlies geen waardevolle energie overdag aan dit soort ‘nutteloze’ tijdverdrijf terwijl je helemaal geen tijd te verdrijven hebt.