Team Leon is goedkoper uit en bespaart!

Energietarief per kWh stroom

De prijs van een kWh stroom ligt tussen de 0,19 en 0,20 cent. De gemiddelde prijs kwam uit op 0,2065 cent per kWh. Deze prijs is inclusief alle heffingen en belastingen vanuit de overheid. Bijna de helft van dit energietarief bestaat uit energiebelasting voor stroom. Naast deze heffing betaal je ook nog eens 21 procent btw. Je betaalt dus een groot deel van het energietarief alleen maar aan de overheid in plaats van aan het echt gebruiken van stroom.

Toch kun je besparen op je energiekosten door het verlagen van je energietarief. Door een overstap te maken kan je eenvoudig honderden euro’s besparen.

Ontwikkelingen energietarief

Elke keer op 1 januari wijzigen de overheidsheffingen die verwerkt zitten in het energietarief. In 2018 zijn deze overheidsheffingen gestegen ondanks dat men eerder een prijsdaling verwachtte in plaats van een stijging. Mede door de prijsverhoging zullen consumenten in 2018 ongeveer 20 euro meer kwijt zijn aan de energierekening. Het energietarief is verhoogd in verband met het aantrekken van de vraag door de groeiende economie.

De energiemarkt is continue in beweging en het tarief wijzigt bijna dagelijks. Consumenten merken hier niets van want energieleveranciers maken 1 keer per maand, vaak op de eerste dag van de maand, de nieuwe energietarieven bekend. Het effect van deze stijgingen en dalingen vind je niet terug op je energiecontract, alleen wanneer je een variabel contract hebt. Dit energietarief wijzigt namelijk met de markt mee. Meestal wijzigen deze energietarieven voor stroom 2 tot 4 keer per jaar.  

Wanneer je een vast contract hebt, wijzigen de tarieven niet. Gedurende de looptijd blijf je dan elke maand hetzelfde betalen. Uiteraard kunnen andere kosten zoals energiebelasting wel veranderen, maar dit mag alleen door de overheid besloten worden. Deze stijging geldt dan ook voor iedereen, met zowel een vast als een variabel contract.

Vergelijk je energietarief nu met de tarieven van 23 andere energieleveranciers en bekijk of je kunt besparen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor je gas en stroom. Bespaar hiermee ruim tot wel 300 euro per jaar én blijf up to date van de energiemarkt. Prettig geregeld.